SkummaPorträtt

Hur man fotar porträtt i skumt ljus (svagt alltså)

Den korta versionen: Jag föredrar ett 50 mm f/1.8 objektiv på en APS-sensor (vilket motsvarar så kallat kort tele) . Jag använder A-mode och väljer en stor bländaröppning (lågt bländartal). Jag föredrar f/2.8 för bra balans mellan kort skärpedjup och stort ljusinsläpp. Använd Auto-ISO inställt på max ISO 6400 eller vad du tycker är tolererbar brusnivå. Sätt längsta slutartiden till 1/80 eller 1/100. Single mode, single point auto focus inställd på mittpunkten. Fokusera på modellens närmaste öga, komponera om bilden och tryck av. Vid mer än en modell, försök flytta dej och modellerna så att alla är lika långt från kameralinsen och minska bländaröppningen till f/4.

Längre version: Först av allt: skaffa ett 50 mm f/1.8 fast objektiv om du inte redan har ett. Nikons och Canons versioner är bland deras billigaste (mellan 1000 och 2000 kr beroende på modell), kompakta, lätta och dessutom har de bättre optiska prestanda än betydligt dyrare och större proffszoomobjektiv. Speciellt på APS sensorkameror ger denna brännvidd snygga porträtt och lagom avstånd till den man fotar.

För att få vackra oskarpa bakgrunder som framhäver den du porträterar, utan att få för kort skärpedjup och många kort där skärpan inte sitter perfekt, så föredrar jag att använda A-mode och ställa in bländaren på f/2.8. Använd Auto-ISO inställt på max ISO 6400 eller vad du tycker är tolererbar brusnivå. Sätt längsta slutartiden till 1/80 eller 1/100 för att undvika skakningsoskärpa.  Kameran väljer nu ISO 100 för bästa kvalitet och när ljuset blir svagare ökas slutartiden tills ljuset inte räcker till längre. Först då ökar kameran ISO värdet för att öka känsligheten.

Single mode, single point auto focus inställd på mittpunkten eftersom mittpunkten ofta är av sk. cross type sensor, som fungerar bättre i svagt ljus än fokuspunkterna längre från mitten. Fokusera på modellens närmaste öga, komponera om bilden och tryck av. Vid mer än en modell, försök flytta dej och modellerna så att alla är lika långt från kameralinsen och minska bländaröppningen till f/4.

Öva och var nyfiken!
/Sven