SuddigBakgrund

Hur man fotar suddiga bakgrunder

Tvärtemot vad många tror, så måste man inte ha jättestor bländaröppning för att sudda ut bakgrunder. Bländaren är inte den viktigaste faktorn när det gäller att få de där härligt suddiga bakgrunderna som tar bort alla distraktioner från huvudmotivet. Till exempel, så kan man få en vackert suddig bakgrund med ett billigt 55-200 mm f/4.0-5.6 teleobjektiv inställt på 200 mm och f/5.6, medan ett 8 mm fisheye vid f/3.5 (dvs större bländaröppning) gör att bakgrunden blir knivskarp även om du fokuserar 0.5 m från kameran.

En lång brännvidd (teleobjektiv) och/eller fokus på kort avstånd från kameran är viktigare än stor bländaröppning! Till exempel så är bakgrunderna helt utsuddade vid makrofotografering (mycket kort avstånd och ibland dessutom lång brännvidd) även med en liten bländaröppning, som f/11.

Slutsats: Om du vill få suddiga bakgrunder, så välj den längsta möjliga brännvidden på din utrustning. Var så nära motivet som möjligt och hitta en bakgrund som är så långt bort som möjligt. Använd även största möjliga bländaröppning.

Kom gärna med feedback till: creamybackgrounds@photobysven.com

Öva och var nyfiken!